Een afspraak maken +32 2 306 40 40 Vanaf maandag tot vrijdag: 9h30 – 13h en 13h30 – 18:30 — zatergad: 9h30 – 13h en 13h30 – 17h

SPATADEREN – VASCULAIRE LASER

Varicositeit of teleangiëctasie is een permanente verwijding van zeer kleine rode, blauwe of paarse adertjes. Ze zijn tussen de 0,1 en 1 mm groot en zitten vast in de diepe laag van de dermis.

Spataderen bevinden zich vaak op de dijen, kuiten of voeten. Soms ook op het gezicht. Ze maken dan deel uit van de pathologie die rosacea wordt genoemd.

Het verschijnen ervan is vaak een teken van chronische veneuze insufficiëntie, gekoppeld aan de kwetsbaarheid van de veneuze circulatie. Erfelijkheid, veroudering, hormonale veranderingen (zwangerschap enz.), overgewicht en jojo-effecten kunnen ook het uiterlijk bevorderen.

Medisch gezien is het niet nodig om spataderen te verwijderen, omdat ze geen direct gevaar opleveren.

Er zijn verschillende soorten varicositeiten van verschillende grootte en kleur.

Spataderen varicositeiten: veneuze incompetentie is de oorzaak van spataderen, terwijl varicositeiten het gevolg kunnen zijn van een erfelijke afwijking van de aderwand. De spatader kan in een spatader veranderen en pijnlijk worden. Het zal daarom aan de bron moeten worden aangepakt met passende interventies.

Hoe te vechten tegen spataderen en varicosititen?

 • Ga niet te lang zitten of staan.
 • Pas goede houdingen aan, vermijd in het bijzonder het kruisen van de benen.
 • Vermijd het dragen van schoenen met hoge hakken.
 • Draag compressiekousen tijdens lange vliegtuig- of treinreizen.
 • Oefen regelmatig.
 • Pas een gezond eetpatroon aan (minder zout, meer vezels).

Hoe werkt de vasculaire laser?

De ND Yag -laser is de referentielaser voor het wissen van spataderen. De laserstraal werkt door selectieve actie alleen op het bloedvat, waardoor ze kunnen worden geëlimineerd met respect voor de omringende huid.

Welke zijn de pre-laser instructies?

Geen.

Wat gebeurt er tijdens een sessie?

Het verloop van de sessie wordt gedaan zonder verdoving of verdovende crèmes.

De ingreep begint daarom met het koelapparaat om ongemak te verminderen. De sessie kan nog steeds onaangenaam zijn. Plaats vervolgens de laserbehandeling die wordt uitgevoerd langs elk vat. De sessie duurt tussen de 15 en 30 minuten.

Het resultaat

Aan het einde van de sessie ziet u uw vaten nog steeds, maar met wat roodheid en soms een beetje zwelling eromheen. Hematomen kunnen ook verschijnen en 2 weken aanhouden.

Wat moet u doen na de behandeling?

Het wordt aanbevolen om een helende en verzachtende crème aan te brengen. De uitgezette vaten vervagen geleidelijk na de sessie.

Afhankelijk van het type en de dikte, worden tussen de 2 en 4 sessies met een tussen pauze van 6 tot 8 weken aanbevolen voor onberispelijke resultaten. Zichtbaar resultaat van 2 tot 3 maanden.

Een paar onderhoudsessies kunnen nodig zijn, met name één sessie per maand tijdens de wintermaanden om te voorkomen dat spataderen terugkeren. Het is daarom noodzakelijk om deze sessies regelmatig te doen om mooie benen te behouden.

Contra-indicaties

 • Donkere en gebruinde huid
 • Zwangerschap en borstvoeding
 • Dermatologische laesie van het te behandelen gebied (herpes, infectie, enz.)
 • Anticoagulantia en plaatjesaggregatieremmers (geneesmiddelen die het bloed verdunnen)
 • Voedingssupplementen op basis van beta-caroteen en zelfbruiners

Welk budget moet u plannen?

Al onze prijzen staan op onze website, onder het tabblad prijzen.

ContactLes photos présentes sur ce site sont des photos illustratives et ne sont pas les résultats d’interventions pratiquées au sein du centre.  Malgré que l'on trouve des photos de résultats sur beaucoup de sites internet, leur présence est condamnée par l'Ordre des Médecins en Belgique, raison pour laquelle vous n'en verrez pas ici. Par contre, lors de la consultation, de très nombreuses photos vous seront montrées, vous permettant de juger la qualité du travail accompli.