Een afspraak maken +32 2 306 40 40 Vanaf maandag tot vrijdag: 9h30 – 13h en 13h30 – 18:30 — zatergad: 9h30 – 13h en 13h30 – 17h

BAARDTRANSPLANTATIE

Baardimplantatie wordt uitgevoerd met behulp van hetzelfde proces als dat gebruikt voor haartransplantatie met als doel een baard te reconstrueren, te verdichten of alopecia cicatricialis van de baard of snor te corrigeren.

Wat moet er vóór de procedure gebeuren?

Wassen van de  baard en hoofdhaar met isobetadinezeep voordat u naar de praktijk komt.

Drink op de dag van de operatie geen alcohol, koffie of thee.

Kom met comfortabele kleding.

Het is niet nodig om nuchter (op een lege maag) te zijn voor de procedure.

Hoe verloopt de ingreep?

De interventie duurt in totaal, afhankelijk van het aantal benodigde grafts, tussen 2 en 5 uur en wordt uitgevoerd onder plaatselijke verdoving met premedicatie. De eerste stap bestaat uit het verzamelen van het haar van de achterkant van de schedel in het occipitale gebied. Deze verzameling kan, net als bij haartransplantatie, op twee verschillende manieren worden gedaan:

  1. FUT: Nemen van een ​​kleine strook van de achterkant van de schedel. Deze strook bedraagt tussen de 2 en 10 cm. Dit gebied wordt vervolgens dichtgemaakt met hechtdraad of nietjes. Deze strip wordt vervolgens verdeeld in folliculaire eenheden van 1 of 2 haren. Deze techniek is sneller uit te voeren, maar heeft als nadeel dat er een zichtbaar litteken achter op het hoofd achterblijft als u op een dag besluit zich te scheren.
  2. FUE: Verzameling van folliculaire eenheden door folliculaire extractie. De follikels worden één voor één uit het eerder geschoren occipitale gebied genomen. Het voordeel is dat er met het blote oog geen litteken zichtbaar is, maar het nadeel is dat je de achterkant van je hoofd moet scheren.

Welke behandeling na de operatie?

  • Antibioticabehandeling gedurende 3 dagen.
  • Eventueel een pijnstillende behandeling gedurende 3 dagen.
  • Een anti-zwelling behandeling gedurende 3 dagen.
  • Lokale verzorging: fysiologisch serum regelmatig op de baard spuiten gedurende 2 dagen en daarna vanaf de derde dag de baard 2 x per dag gedurende 7 dagen wassen om de korstjes voorzichtig proberen af te pellen.

Wat zijn de postoperatieve gevolgen?

  • Er wordt geen verband aangebracht op de geïmplanteerde baard, idealiter moeten de grafts aan de lucht blootgesteld blijven.

  • Zwelling van het gezicht kan binnen 24 tot 48 uur na de procedure optreden. Deze verdwijnen na 2 tot 4 dagen.

  • In de 2 tot 3 dagen na de ingreep zullen zich kleine korstjes vormen op het geïmplanteerde gebied. Deze vallen na ongeveer 7-10 dagen af.

  • Binnen 2 tot 3 maanden na de operatie kan het geïmplanteerde baardgebied roze lijken voordat het volledig wit wordt, dit komt door de ontsteking veroorzaakt door de operatie.

  • De hergroei van nieuw baardhaar vindt plaats vanaf de 3e maand na de ingreep.

  • Er zijn 12 maanden nodig om het eindresultaat van de interventie te beoordelen.

Kunnen er complicaties optreden na de procedure?

Baardimplantatie is een effectieve en veilige techniek met zeer weinig complicaties. Echter, zoals bij elke operatie, kunnen er soms zijn.

Epidermale cysten en kleine huidabcessen komen het meest voor: ze kunnen verschijnen op het geimplanteerde gebied of op het gebied waar het weefsel is afgenomen. Ze gaan vaak spontaan weg en doen geen afbreuk aan de kwaliteit van het eindresultaat.

Gevoeligheidsstoornissen van de hoofdhuid of baard kunnen ook voorkomen. Deze afwijkende gevoeligheid is te wijten aan schade aan bepaalde kleine huidzenuwen tijdens de procedure. Dit is tijdelijk en verdwijnt spontaan in de maanden na de procedure.

Micro-reliëfs die ontstaan ​​door de genezing van de implantaten kunnen enkele maanden na de operatie aanhouden. Dit is meestal niet zichtbaar met het blote oog, maar kan korrelig aanvoelen en meer opvallen als u zich heel glad scheert.

Contact



Les photos présentes sur ce site sont des photos illustratives et ne sont pas les résultats d’interventions pratiquées au sein du centre.  Malgré que l'on trouve des photos de résultats sur beaucoup de sites internet, leur présence est condamnée par l'Ordre des Médecins en Belgique, raison pour laquelle vous n'en verrez pas ici. Par contre, lors de la consultation, de très nombreuses photos vous seront montrées, vous permettant de juger la qualité du travail accompli.