Een afspraak maken +32 2 306 40 40 Vanaf maandag tot vrijdag: 9h30 – 13h en 13h30 – 18:30 — zatergad: 9h30 – 13h en 13h30 – 17h

TANDPROTHESE

Een prothese is een hulpmiddel ter vervanging van een of meer ontbrekende tanden. Afhankelijk of zij al dan niet door de patiënt kan worden aangebracht en verwijderd, wordt de tandprothese omschreven als uitneembaar of niet-uitneembaar.

De belangrijkste eis voor een prothese is dat deze niet schadelijk is voor de gezondheid van de patiënt.

Het uitvoeren van een prothese is in de eerste plaats een precieze medische handeling, ook al worden sommige van de technische taken toevertrouwd aan laboranten.

De vervaardiging van een tandprothese is complex, in de tandartspraktijk als in het laboratorium.

Er zijn veel stappen nodig om het resultaat te optimaliseren, dat afhangt van talrijke anatomische, cosmetische, morfologische en technische compromissen.

De uitneembare prothese

Elke uitneembare prothese heeft een min of meer uitgebreide basis, meestal gemaakt van acrylhars die het tandvlees imiteert en dient als steun voor kunsttanden; deze zijn gemaakt van porselein of hars. Er wordt een onderscheid gemaakt tussen een volledige uitneembare prothese en een gedeeltelijke uitneembare prothese.

Een volledige uitneembare prothese vervangt alle tanden in een boog, evenals het steunweefsel (bot en tandvlees). De retentie is gebaseerd op het “zuignap”-principe; het mondslijmvlies werkt als een rubberen afdichting.

Een uitneembare gedeeltelijke prothese bestaat uit ofwel een volledige kunstharsbasis om de kunsttanden te ondersteunen, ofwel een volledige kunstharsbasis om het kunstgebit te ondersteunen, of een metalen frame van kobalt-chroom of titanium met acryl zadels om de vervangende tanden te ondersteunen.

De retentie van deze prothese wordt verzekerd door slotjes die worden geplaatst op natuurlijke tanden, eventueel gekroond.

De vaste of niet-verplaatsbare prothese

De vaste of niet-verwijderbare prothese kan een enkele kroon zijn die een tand of kies die geërodeerd is, geheel of gedeeltelijk vervangt, of een brug die een of meer ontbrekende tanden vervangt door te steunen op naburige, gekroonde tanden. De brug vervangt een of meer ontbrekende tanden door te steunen op de gekroonde tanden. De bevestiging gebeurt door mechanische vergrendeling, die altijd wordt versterkt en speekseldicht wordt gemaakt door verzegeling of verlijming.

In sommige klinische situaties kunnen één of meer implantaten de natuurlijke wortels vervangen; de fixatie van de prothese-elementen wordt dan verzekerd door schroeven of door verzegeling op een metalen stomp. De gelijkenis met natuurlijke tanden is vaak zeer groot.

ContactLes photos présentes sur ce site sont des photos illustratives et ne sont pas les résultats d’interventions pratiquées au sein du centre.  Malgré que l'on trouve des photos de résultats sur beaucoup de sites internet, leur présence est condamnée par l'Ordre des Médecins en Belgique, raison pour laquelle vous n'en verrez pas ici. Par contre, lors de la consultation, de très nombreuses photos vous seront montrées, vous permettant de juger la qualité du travail accompli.